Hypnotherapie is een vorm van kortdurende psychotherapie en maakt gebruik van trance. Dit is een begeleide vorm van gerichte aandacht op jezelf en op je gevoelsleven. Hierdoor ontstaat er contact met je onbewuste en kun je andere inzichten krijgen in de oorzaak van je klachten. Je hebt dan toegang tot je eigen hulpbronnen waarvan je eerst niet bewust was dat dit hulpbronnen waren. De therapie voelt natuurlijk aan en naast de behandeling van een klacht wordt vaak ook een ontwikkeling in gang gezet die zorgt voor persoonlijke groei.

Voor veel klachten kun je terecht bij een hypnotherapeut. Dit zijn vaak klachten die te maken hebben met het gevoelsleven. Soms met een duidelijke oorzaak maar vaak ook minder goed te benoemen. Men voelt zich een tijd niet lekker in zijn vel en functioneert niet zoals men zou willen. Bij langdurige stress of bij burn-out is hypnotherapie een goede behandelmethode omdat hypnotherapie werkt met ontspanningsmethodes die eenvoudig toe te passen zijn en tevens zijn er technieken die gericht zijn op een verandering van denken, voelen en gedrag. Het uiteindelijke doel is om je eigen hulpbronnen te activeren. Hypnotherapie als begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling is erg effectief. Dit is een vorm van zelfhypnose die tijdens de zwangerschap het zelfvertrouwen en de verbinding met je kindje vergroot en bij de bevalling kan helpen bij pijnreductie.

Ook voor fysieke klachten zoals spijsvertering problemen of onverklaarbare hoofdpijn kun je terecht bij een Hypnotherapeut. Dan wordt eerst gevraagd of de huisarts of specialist een diagnose heeft gesteld. Als dit wel het geval is dan kan een hypnotherapeut helpen om beter om te gaan met de fysieke klachten of met pijn. Hypnotherapie is minder geschikt bij ernstige psychische en persoonlijkheidsstoornissen.

In mijn praktijk behandel ik ook kinderen met hypnotherapie. Denk dan aan veelvoorkomende klachten als een tekort aan zelfvertrouwen, faalangst en problemen die na een scheiding of verlieservaring zijn ontstaan. Of onverklaarbare buikpijn. Op een natuurlijke en creatieve manier worden kinderen behandeld. Kinderen staan van nature nog open voor beelden en verhalen en daar maakt hypnotherapie veel gebruik van.

Hypnotherapie is een veelzijdige therapie die vaak wordt gecombineerd met meerdere behandelvormen zoals NLP en EMDR. Wat voor bijna iedere therapie geldt, is dat de ‘klik’ tussen therapeut en cliënt een belangrijke factor is voor het slagen van de therapie. In mijn praktijk neem ik de tijd voor deze afstemming. Een behandeltraject in mijn praktijk is naast de behandeling van de klacht ook vaak een traject waarin je meer jezelf gaat worden. Een traject van persoonlijke ontwikkeling. Ieder bewandeld zijn eigen traject op zijn eigen tijd. Jezelf de tijd gunnen voor deze ontwikkeling kan voor een meer ontspannen lifestyle zorgen. Uiteindelijk als je jezelf meer kent en bent, werkt dit preventief op stress en andere psychosociale problemen. Je gaat je eigen koers en gebruikt de kracht van je Eigenvorming!