Wat is ontspanning

Elke vorm waarbij je je rustig, vredig en niet gespannen voelt kun je ontspanning noemen. En dat is best persoonlijk. Wat wel algemeen geldt is dat we ontspanning nodig hebben in ons leven. Om actief en gezond te blijven. En om ervoor te zorgen dat actieve kortdurende stress niet omslaat in chronische stress. Door actief en bewust bezig te zijn met balans, rust en ontspanning, kun je je wapenen tegen het automatische reactiepatroon van ons lichaam op prikkels. Je kunt jezelf trainen om meer te reageren vanuit rust dan vanuit stress. Meer losgekoppeld van emoties en meer verbonden met je intenties. Langdurige stress zorg voor een verstoring in ons lichaam. Dit geeft zowel lichamelijke als psychische problemen.

Er zijn veel praktische tips hoe je meer ontspannen kunt leven. Denk daarbij aan ritme brengen in je dag en nacht, vermindering van social media gebruik en meer de natuur in gaan. Ook voeding is van grote invloed op ons energieniveau. Daarnaast kan het zinvol zijn om eens stil te staan bij de vraag of je voldoening haalt uit de dingen die je doet. Durf je voluit te leven? En kun je eigen verantwoordelijkheid nemen voor jouw keuzes. Dit betekent ook soms nee zeggen waar je eerst altijd ja tegen hebt gezegd.

“Sometimes it’s okay, if the only thing you did today was breathe!”

Hoe werkt ontspanning

Alle vormen van ontspanning zijn gericht op het reduceren spanning. In de behandelingen komt ontspanning ook aan bod. Als onderdeel van een behandeling en om te oefenen thuis. Tijdens de intake inventariseren we ook wat je stress geeft en hoe je hier anders mee om kunt gaan.