Onze buik is in! Boeken over poep, over bacteriën zijn in volle glorie te koop. En maar goed ook dat dit onderwerp uit de taboe wordt gehaald. Want darmklachten staan hoog in het lijstje lichamelijk onbegrepen klachten! De klachten variëren van opgeblazen gevoel en buik tot overmatig wc bezoek en hebben bovendien een grote impact op het dagelijks functioneren. Wat is nu precies PDS?

Prikkelbare Darm Syndroom is een cluster van buikklachten. Variërend van problemen met de stoelgang (diarree en/of obstipatie) een opgeblazen gevoel of buikkrampen. Ook kan er sprake zijn van klachten die indirect met PDS te maken hebben, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en maagklachten. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand en/of verstoorde beweging in de darm. Het is een aandoening wat zich afspeelt in de dunne en dikke darm maar ook de maag is van invloed op de klachten. Er is sprake van PDS wanneer er geen sprake is van infecties of biochemische oorzaken.

Buikbrein. Ons tweede brein.

In de darmwanden en rest van het spijsverteringskanaal loopt een netwerk van miljoenen zenuwcellen, net zoals als in de hersenen. De darmen kunnen hierdoor veel activiteiten zelfstandig uitvoeren zonder tussenkomst van de hersenen. Tussen de darmen en de hersenen is een nauwe samenwerking, ze beïnvloeden elkaar onbewust en automatisch. De verbinding wordt de hersen-darm-as genoemd. Het maag en darmkanaal is een gevoelig orgaan, gevoelig voor prikkels zoals voeding, maar ook voor spanning en emoties. We voelen ons bijvoorbeeld misselijk vlak voor een belangrijk examen. En omgekeerd kan een lichamelijk ongemak ons ook geestelijk beïnvloeden en kunnen we ons somber voelen bij ziekte. Kortom wat er in ons hoofd gebeurd heeft zijn weerslag in onze buik en andersom. Vreugde en verdriet hebben bovendien invloed op ons eetgedrag en beïnvloeden onze spijsvertering.

Stress, een belangrijke trigger

Er blijkt een sterke relatie te zijn tussen stress en PDS. Stress kan ook ontstaan na buikklachten, bijvoorbeeld na een buikgriep of infectie. Na een infectie kunnen de darmen dan prikkels blijven geven aan de hersenen, terwijl er geen oorzaak meer is.

Kinderen en buikklachten

Buikpijn komt veel voor bij kinderen. De pijn kan op verschillende plekken in de buik zitten en kan steeds anders aanvoelen. Bij zes van de tien kinderen kan de huisarts of specialist geen beschadiging, ziekte of afwijking als oorzaak van de buikpijn vinden. Het meest bij jonge kinderen tussen de 4 en 6 jaar en bij jonge adolescenten Bij (jonge) kinderen is het lichaam nog het instrument om door te voelen en te ervaren. Onrustgevoelens komen vrijwel direct tot uiting in het lichaam. Vaak in de buik en ook in het hoofd. Buikklachten bij kinderen hebben vaak een grote impact op de dagelijkse activiteiten. Dit heeft als gevolg dat kinderen vaker thuisblijven van school of niet meer meedoen aan leuke activiteiten. Bij ouders zorgt dit voor ongerustheid. Van een kramp of pijnaanval kan een kind angstig worden voor de pijn en dit kan leiden tot meer spierspanning, wat meer gevoeligheid en pijn kan veroorzaken. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Buikpijn kan ook komen doordat de darmen gevoelig zijn voor prikkels als voeding, hormonen of stress. Gedachten en gevoelens kunnen invloed hebben op de buik en darmen.

Behandeling met psycho,- hypnotherapie. ‘Een rustig hoofd, een rustigere buik’.

Sinds 1996 wordt een behandelprogramma Darmmanagement bij PDS, gebaseerd op hypnotherapie in Nederland toegepast. Vooral bij kinderen zijn de resultaten erg goed en is de score op pijnvermindering hoog. De reden waarom hypnotherapie goed werkt is mooi verwoord door Giulia Enders (auteur van ‘de mooie voedselmachine’). Ze beschrijft hypnotherapie als een soort fysiotherapie voor de zenuwen. ‘Door gebruik te maken van gedachtenprikkels en voorstellingsvermogen kunnen de waarnemingen worden veranderd en spanningen verminderd en kunnen er nieuwe verbindingen ontstaan’.

De behandeling is gericht op darmmanagement. Dit betekent een eigen regie leren krijgen over pijnvermindering, stress vermindering en de invloed van mogelijke psychische oorzaken te verminderen. Na de intake wordt een behandelplan opgesteld. Meestal zijn 5 tot 8 behandelingen in eerste instantie voldoende. Bij jonge kinderen zijn de ouders aanwezig tijdens een sessie zodat de oefeningen ook thuis toegepast kunnen worden.

Praktijk Eigenvorming, is een praktijk voor hypnotherapie, psychosociale therapie & persoonlijke vorming voor volwassenen en kinderen. En is een geschoolde PDS-therapeut. Elke vrijdagochtend is er een vrije inloopspreekuur voor vrijblijvend advies en kennismaking. Voor meer informatie kijk op www.eigenvorming.nl