Brainspotting

Waar we naar kijken bepaalt hoe we ons voelen.

Wat is brainspotting?
Brainspotting is een lichaamsgerichte vorm van psychotherapie en richt zich op verwerking van trauma en andere blokkades door gebruik te maken van oogposities en onbewuste reflexen waardoor gebieden van de hersenen worden bereikt die buiten onze cognities en verbale bewustzijn vallen.

Een brainspot?
Een ‘Brainspot’ is de stand of positie van de ogen die gerelateerd is aan de energetische, emotionele activering van een traumatische of emotioneel geladen ervaring in het brein. Dit zijn mogelijk gebieden in de amygdala, de hippocampus of de orbitale cortex van het limbisch systeem. Gelokaliseerd door de oogpositie, en gecombineerd met extern geobserveerde (door therapeut) en intern ervaren reflexreacties, is de ‘Brainspot’ in feite een fysiologisch subsysteem waarin emotionele ervaring in de vorm van herinnering wordt vastgehouden.

Hoe gaat een behandeling?
Uitgangspunt is de veronderstelling dat als iemand ergens over praat, iemand naar een punt kijkt of naar meerdere punten kijkt. Als deze oogpositie bewust wordt vastgehouden terwijl de aandacht van de client ook naar het lichamelijk waargenomen gevoel gaat, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd. Hierdoor wordt informatie in de hersenen en in het lichaam aangesproken en kan er verwerking plaatsvinden. Tijdens de behandeling ben je als cliënt afgestemd op een brainspot en de therapeut gebruikt een pointer om de brainspot aan te wijzen. De client volgt vervolgens wat er van binnen gebeurt in het lichaam en hoeft er niets over te vertellen. Brainspotting gaat over observeren, meegaan en volgen en niet over analyseren en oordelen of beoordelen. Je kan het ook mindful focussen noemen.

Voor welke klachten geschikt?
Brainspotting is een methode dat o.a. geschikt is voor angstklachten, stressklachten, hechtingsproblematiek en somatische klachten. Het kan ook ingezet worden voor verbetering van prestaties, zoals sportprestaties.

Wat zijn de voordelen?
• Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
• Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
• Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten
• Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen
• Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
• Minder risico op hertraumatisering
• Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance

‘Brainspotting’ stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau van trauma te genezen. ‘Brainspotting’ kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren en te verstevigen.

Bron; www.brainspotting.nl