Begrippenlijst

Wat is Hypnotherapie?

Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf. In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.

Wat doet een hypnotherapeut?

Een hypnotherapeut heeft een HBO opleiding van minimaal 4 jaar gevolgd. In de beroepsopleiding komen psychotherapeutische kennis en methodieken aanbod en is er getoetst op psychosociale en medische basiskennis. Tijdens de opleiding worden diverse hypnose technieken aangeleverd voor diverse doeleinden. Een hypnotherapeut maakt de verbinding tussen hypnose en psychotherapie. Vaak heeft een hypnotherapeut een specialisatie. Het is een lerend beroep, dit betekent dat hypnotherapeuten  nieuwe onderzoeken en methodieken blijven volgen en bestuderen en vervolgens toepassen. Het vak behoort tot de complementaire zorg en wordt vaak voor een deel vergoed wanneer er een aanvullende verzekering is afgesloten.

Wat is Hypnobirthing?

Hypnobirthing is het inzetten van hypnotherapie als ondersteuning bij de zwangerschap en als begeleiding bij de bevalling. Er zijn diverse manieren binnen de hypnotherapie voor pijnreductie en stressreductie. Een groot deel van de begeleiding is gericht op het aanleren van zelfhypnose om zelf toe te kunnen passen. Er wordt gebruik gemaakt van visualisatie en diverse ontspanningstechnieken. Ook de verbinding maken met het lichaam komt aan bod.

Wat is ReAttach?

ReAttach is een behandeling dat zich richt op het verwerkingsproces van informatie in onze hersenen. Door het ritmisch trommelen op de handen in combinatie met gerichte zoek,- en denkopdrachten wordt het verwerkingsproces gestimuleerd. Bij een behandeling wordt er niet gepraat en is er geen herbeleving. Dit maakt de therapie geschikt voor een breed publiek.